Télen  és  tavasszal a  gyümölcsösben

Télen és tavasszal a gyümölcsösben

Gazdabolt 2013. jan. 10.

Tél elején nagyon fontos dolog a gyümölcsfák törzsének védelme, a fagyok előtti törzs meszelés a téli időszakban, mivel jelentős fagykár történhet a nagy hő ingadozás miatt .

A meszeléshez oltott mész és rézgálic keverékét javaslom, mivel a törzseken repedésekben kórokozók lehetnek.
Érdemes megemlíteni a tápanyag utánpótlást, mely történhet őszön és tél elején valamint tavasszal és nyár folyamán , részemről érdemes mindegyik időszakban időt fordítani rá .

Ősz folyamán főként mélyalmos istálló trágya, mely jó ha minél több fajta állat trágyájának együttes keverékéből áll.
A kijuttatásnál ügyelni kell a fánk lombkoronájának méretére, mert általános dologban a lombkorona mérete jelzi a föld alatt húzódó gyökérzet méretét. A trágyázás elvégzése is úgy célszerű a lombkorona széléhez közel mivel a hajszálgyökérzet ott található és a tápanyag felvétel a legkedvezőbb.

Ügyeljünk a trágyázás beforgatásánál a mélységre, mivel a kajszi fa gyökere sekély és a sérülésektől óvakodjunk.
Tél folyamán nagyon jelentős a vadkár (nyúl , őz) főként a hó borítás után élelem hiány keletkezik , és a fák törzsén jelentős rágás kártétel jelentkezhet. Ezeket műanyag törzsvédők felhelyezésével tudjuk megelőzni.

Az őz is képes rágási kártételre is, de március áprilistól a fiatal gyümölcsfák törzsét károsítják a szarvuk viszketése miatt a fiatal gyümölcsfák pusztulását okozzák. Megelőzésre kaphatók vadriasztó szerek, de érdemes a fák törzsét védeni erős fa pálcák körbe kerítésével , és zsineg átkötözésével erősíteni.

A károsítás ha meg történt , és a rágás felület nem nagy felületű, kezeljük faseb kezelővel .
Tavaszi időszakban, a hajtások megindulása után főként a műtrágyáké a szerep. Különböző készítmények találhatók belőle .

Tavaszi fő munkánk a gyümölcsösben a lemosó permetezés - főként a kén ill. a rezes permetezés . Permetezés szempontjából két részre osztjuk. A kén a hőmérséklet függő a hatásához +10 C-fok felett szükséges gázosodás miatt. A réz illetve a bordói lé használható 10-fok alatt is , ezek a szereket bio kultúrák is használják .

A kénes lemosózást lehet készíteni házilag, illetve vásárolhatunk készen gazdaboltokban . Ha házilag készítjük a mészkén lét, szükségünk van permetezés előtt fokolásra (5 Baumér fokos a kész permetlé).

A permetezés érdemes mind a két szerrel elvégezni , de nem szabad össze keverni őket mert kicsapódás történik .
Manapság ezektől jobban kezelhető szereket is kapunk a gazdaboltokban .

A gyümölcsösben történő többi munkáról és metszésről a következő bejegyzésben