gazdazona.hu

A bársonyvirág elűzi a kártevőket

Rovar és fonalféreg űző hatással rendelkezik

Bársonyvirág (Tagetes), néven szoktuk emlegetni, ugyan akkor elterjedt egy kevésbé szép és kedves kifejezés róla a büdöske név. Ez utóbbi nevét kissé kellemetlen illatáról kapta. De mivel, hogy minden rosszban van valami jó, ez itt is így igaz. Hiszen illatával távol tartja a szúnyogokat és ezen kívül még jó néhány rovartBiokertekben is előszeretettel alkalmazzák. A fonalférgeket is elűzi így jó, ha a zöldségek közé is ültetünk belőle.

Napkedvelő, ezért olyan helyet válasszunk a számára, ahol bőségesen éri a napfény. Amerikai kontinensről származik. Egynyári, lágyszárú, bokros növekedésű növény. Jól tűri a szárazságot, betegségekkel szemben ellenálló és hosszú a virágzási ideje is.

A kertünk kiemelkedő színfoltja lehet a narancs,- és nap sárga színével. Különösebb talaj igénye nincs, majdnem minden talajban szépen fejlődik. Megtalálható a falusi kertektől egészen a díszkertekig, szinte mindenütt jelen van. Nagyon közkedvelt és elterjedt dísznövény.

Betegségekkel szemben ellenálló

Szaporítása nagyon egyszerű, magról történik. A folyamatos virágzás érdekében rendszeresen távolítsuk el az elnyílt virágokat. Tavasztól-, őszig, folyamatosan virágzik.

A virágot dísznövény minőségében nagyon sokan jól ismerjük, de úgy, mint táplálékot már sokkal kevesebben. Friss, nap sárga és narancssárga virágait fűszerként használhatjuk. Színes virágaival színesebbé, dekoratívabbá tehetjük az ételeinket. Virágaiból zamatos teát is készíthetünk. Valamint ételfestéket is készítenek belőle. Vele színezik például a mindenki által jól ismert és fogyasztott mustárokat, majonézt, margarint is.

 

 

 

 

Címkék: , , , , ,

2 hozzászólás

 1. avatar

  Bolla Marcsi2013. április 13. szombat at 07:44

  Tisztelt Gazdabolt, régebben vàsároltam Önöktől. Mióta megvàltoztattàk a weblapjuk menüpontjait, alig talàlom a bio termékeket. Kérem, rakják vissza a bio menüt. Sokunk életét megkönnyítenék.
  Üdvözlettel,Marcsi

 2. avatar

  Antics Katalin2013. április 15. hétfő at 06:59Author

  Kedves Bolla Marcsi!
  A weboldal fejlesztés alatt áll még, reméljük nemsokára visszakerül a bió menüpont sőt szeretnénk, hogy még több kultúra menüpont is könnyítse a keresést.
  Üdvözlettel a Gazdabolt Csapata

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*