Parlagi ligetszépe

Parlagi ligetszépe

Gazdabolt 2013. máj. 15.

A parlagi ligetszépe a sötétség virága: éjszaka virágzik, ilyenkor szinte csak úgy világít élénksárga színével.

Ismertetőjegyei
parlagi ligetszépe (Oenothera biennis L.) kétnyári, télálló növény. A növényszára sűrűn mirigyszőrös, lándzsás levelei vannak. Felálló bugavirágzat jellemzi, négy sziromlevélből állnak a virágai. Sziromlevelei (2-3 cm) hosszabbak a porzónál. Élénksárga színűek, tányér alakúak. A termése tok. Toktermései és a csésze zöld színűek, piros árnyalatok nélkül.

Előfordulása
Hazája Észak-Amerika, egészen Mexikóig. Európában nem őshonos. Mára szinte az egész világon elterjedt. Megtalálható útszéleken, törmelékes helyeken, ugarokon. Talajban nem válogatós, szinte minden földben megél.

Gyűjtése
Virágait júniustól egészen augusztusig gyűjthetjük. Figyelem, kizárólag este 7-óra után kezdjük el begyűjtését, mivel hamar elernyed és a teakészítéshez használhatatlanná válik.  Egész nyáron át virágzik. Éjszakánként folyamatosan új virágai nyílnak, ezért naponta szedhetjük. A magjai a második évben gyűjthetők. Gyökerét a virágszár kialakulása előtt gyűjtsük be. Első év őszén vagy a következő év tavaszán van az ideje a kiásásnak. Majd ezután mossuk és tisztítsuk meg.

Szárítása
Meleg, száraz helyen szárítsuk a virágokat, leveleket, szárat. Az élénk virágszín megőrzése érdekében célszerű a mesterséges szárítás.

Elkészítése
Teaként: Forraljunk fel vizet. Aprítsuk össze a szirmokat, majd helyezzük csészébe. Forrázzuk le és várjunk maximum öt percet. Mézillatú aromát kölcsönöz a teának. Fogyasszuk egészséggel!
Főként teakeverékek színezésére szolgál. Mivel illóolajat nem tartalmaz, így jó, ha aromás növényt is helyezünk a teakeverékhez.
Gyökerét a fekete gyökérhez hasonló módon felhasználhatjuk és fogyaszthatjuk. Íze is a fekete gyökér ízére emlékeztető. Gyökeréből főzeléket is készíthetünk. Fiatal leveleit zöldségként is fogyaszthatjuk.

Élettani hatásai
Kereskedelmi hajókon jutott el Európába. Az Indiánok pépet készítettek belőle és külsőleg alkalmazva sebekre, bőrkiütésekre alkalmazták. Virágait köhögés ellen használták. Gyökerét íze miatt előszeretettel fogyasztották.

Nyugtató, élénkíti az anyagcserét. Magjából nyerik a ligetszépeolajat, ami több bőrbetegségben is segít.  A magokból készített tea csökkenti a megfázás és köhögéstüneteit. Virágainak, leveleinek és szárának összehúzó és nyugtató hatása van. Csökkenti a testsúlyt és a szívbetegségek kialakulását, normalizálja a vérnyomást. Hatással van azízületi gyulladásokra, de még a másnaposságra is.
A benne található gamma-linolénsavat egyre gyakrabban használják, külsőleg és belsőleg aneurodermatitis (krónikus, erős viszketéssel járó bőrbetegség) kiegészítő kezelésére. Fogyasztják diétás élelmiszerként, a menstruációs tünetek csillapítására, valamint a magas koleszterin szint csökkentésére is.
A homeopátiában hasmenés kezelésére alkalmazzák.

Hatóanyagai
Linolsav, gamma-linolénsav, olajsav- és palmitinsav-trigliceridek.

Összetéveszthető a vöröslő ligetszépévelOenothera glazioviana Mich. (Oenothera erythrosepala). De annak csészelevelei és termései piros csíkozásúak. Virágai nagyobbak. Éppúgy felhasználható, mint a parlagi ligetszépe (Oenothera biennis L.). Magvai hasonlóképpen olajkinyerésre hasznosítható.