gazdazona.hu

A citromfa nem dísznövény

A citromfa, gyümölcsével

Egyre több helyen találkozunk a citrommal, mint mediterrán növénnyel. Édesapám több évtizede foglalkozik citromfa termesztésével. A környéken, sőt az egész országban megtalálhatok az általa szaporított fácskák. Gyakran megkeresik, kikérik a tanácsát, véleményét és természetesen nem csak citrommal kapcsolatos kérdésekkel fordulnak hozzá. Nagyon nagy tapasztalattal rendelkezik, de nem csak a citromfát illetően. Növényvédősként ment nyugdíjba és gyakran konzultálok vele egy-két növénybetegséget illetően magam is.

Még mielőtt citromfa vásárlásba fognánk, fontoljuk meg a következőt, méghozzá azt, hogy nem dísznövény. Azoknak javaslom főként, akik megfelelő körülményt tudnak biztosítani a számára télen és nyáron egyaránt. Arról sem szabad megfeledkeznünk, hogy évek múltával jókora helyre lesz szüksége. Valamint a nyár folyamán igényli, hogy a szabadba tartsuk. Az erkély erre nem a legmegfelelőbb hely, bár sokan állítják az ellenkezőjét, de én mégsem javaslom. A kert és a nagy tágas terasz az ideális hely a nyári tartására.

A szaporított, kis citrom növények

Megvásárlás után érdemes átültetni, természetesen ez attól is függ, hogy hol vásároljuk meg a növényt.  Ha tehetjük, akkor lehetőleg ne télen vásároljuk, ilyenkor a legnehezebb elkezdeni a tartását. Tavasszal, sokkal ideálisabb az otthonunkba fogadni és van időnk szépen lassan megismerni és a körülményeket kialakítani a számára. A laza, jó minőségű, jó vízáteresztő talajt kedveli. Déli fekvésű napos, fényes helyet válasszunk a számára. Ez mellett rendszeres és folyamatos öntözést igényel, figyeljünk oda, hogy ne száradjon ki a földje, emellett ügyeljünk arra is, hogy ne öntözzük túl. A pangó vizet nem bírja. Öntözésnél és párásításnál ne használjunk csapvizet. A hideg vízzel való locsolás is tilos. Nyáron heti egy alkalommal tápoldatozzuk, mediterrán tápoldattal. A nagyobb 4-évesnél idősebb nővénytől kezdődően átültetésénél ajánlott a szarvasmarha trágya használata. Úgy kell a földbe helyezni, hogy a fácska gyökerével ne érintkezzen közvetlen.

Még a fagyok előtt vigyük be a számára előkészített helyiségbe. Az ideális tartása télen a fényes, párás, 11 0C fok körülihőmérsékletű szoba. Ha csak egy feltétel is hiányzik, akkor azt a citromunk megsínyli. A túl meleg és száraz klímájú helyen lehullajtja az összes levelét. Tél folyamán kismértékű levélhullás normálisnak mondható, még az ideális klímán is.  A locsolást csökkentsük a tápoldatozást pedig tavaszig szüneteltessük.

Édesapám a növényvédelmet úgy oldja meg, hogy a tavaszi fagyok elmúltával kiviszi, a kertbe a fát majd lepermetezi Miltox Special-al a többi gyümölcsfával együtt. Ezt az őszi fagyokig folyamatosan ismétli, valamint a minden második permetezésnél Decis-t is használ. A fái egészségesek és szépek, teli gyümölcsökkel.

 

Címkék: , , , , , ,

7 hozzászólás

 1. avatar

  Dr, Butt Zsoltné2014. január 11. szombat at 10:09

  Kedves Katalin, Nekem is van sok citromfám , annyi kérdésem lenne , hogyan lehet szaporítani.

  Köszönöm

  Tisztelettel: Dr. Butt Zsoltné

 2. avatar

  Antics Katalin2014. január 19. vasárnap at 17:02Author

  Kedves Dr. Butt Zsoltné!
  Szaporítani lehet magról akkor a későbbiek során oltani vagy szemezni kell.
  De ha egy termő fának az ágát gyökerezteti, meg akkor a későbbiek során nem kell már oltani és szemezni sem.
  Üdvözlettel: Antics Katalin

 3. avatar

  Attila2014. október 27. hétfő at 19:58

  Kedves Katalin! Most vettem egy üvegházat és az lenne a kérdésem,hogy ott szeretném teleltetni a citromfákat és a banánfákat is! Csak azt nem tudom,hogy hány fok és páratartalom kel nekik? Köszönöm

 4. avatar

  Kovacsne Voros Anna2015. március 16. hétfő at 17:22

  Kedves Asszonyom!
  Azzal a kerdessel szeretnek Onhoz furdulni, hogy tavaly kaptam a kedvesemtol egy citromfat. Volt rajta egy szep sarga citrom, ami meg fel evig ert. Hozott nekem masik harom citromot, mar szep nagyok 6 cm, de no a fa mint a bolondgomba es sorra dobalja le az ujabb citromokat meg pici korukban. Mar majdnem ket meteres a fa a harom citromom novoget, de az osszes virag amit alul hoz nem lesz belole citrom. Mikor es hogyan metszhetem meg, vagy mit csinaljak. Szep napos helyen van (mar amennyi nap sut Angliaban) Elore is koszonom a segitseget. Leirom az e-mail cimem megegyszer: 733ancsa@gmail.com. De ha van vezetekes szama azt ingyen fel tudom hivni, bar nem szeretnek zavarni. Megegyszer koszonom. Kovacsne Voros Anna

 5. avatar

  Juhász Attila2015. június 8. hétfő at 18:15

  Jó estét kívánok! Elnézést a zavarásért. Tanácsot szeretnék kérni. Van egy nagyon szép kb 30 éves vad citromfánk. Az a baj vele kapcsolatban, hogy a pajzstetvek folyamatosan rátelepednek. Hiába permetezem felszívódó permetekkel. Tünet mentes lesz majd megint megjelennek rajta. Actarával, moszpilánnal permeteztem eddig. Ha megismétlem a permetezést akkor is megjelennek rajta. Érdeklődnék, hogy tudna valamit javasolni ? Köszönettel előre is!

 6. avatar

  Madarászné Tünde2015. szeptember 14. hétfő at 13:28

  Kedves Katalin!

  Van egy termő citromfám most terem először. Az lenne a kérdésem, hogy mikorra érik be rajta a citrom?

  Válaszát előre is köszönöm. Madarászné

 7. avatar

  Denke Mónika2016. február 2. kedd at 12:45

  Kedves Katalin!

  Anyósomtól kaptam egy közel 1 méter magas citromfát. Ablak mellé tettem, de közvetlen tűző nap sosem éri. Locsolom, vettem neki citrus tápoldatot is. Szinte egy hét alatt az összes levele elszáradt és lehullott.
  Kérdésem az, hogy megmenthető vajon? Mit tehetek ennek érdekében?

  Köszönettel: DMónika

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*