gazdazona.hu

Növényvédelmi teendők – 2013. augusztus 1- 7.

A levéltetvek újabb nemzedékeinek felszaporodását láthatjuk gyümölcsfáinkon. A kártevő elleni védekezésnél különös figyelmet fordítsunk az élelmezés-egészségügyi várakozási idők maradéktalan betartására.

A növényvédelmi védekezések során ügyeljünk az élelmezés-egészségügyi várakozási idők betartására

A felszívódó Mospilan 14 napos élelmezés-egészségügyi várakozási idejű szer, amíg a kontakt hatásmechanizmusú Karate csak 3 napos. Sajnos utóbbi a levéltetvek által besodort levelek belsejébe nem ér el, így ilyen esetekben hatása sem megfelelő.

A szőlőmolyok élete 2013-ban a megszokott rendtől jelentősen eltért. Az áttelelő nemzedék kis egyedszámban rajzott, az ellene betervezett védekezések részben elmaradtak. A nyári nemzedék rajzása az átlagosnál később kezdődött és elhúzódó (közel 20 napja tart). Az esetleg bekövetkező csapadékos ősz a molyok kártételét követően nagyobb botrítisz-veszélyt jelent, ezért feltétlenül védekezzenek a kártevő ellen (Affirm, Avaunt, Runner, Steward stb.)

A gombás betegségek ellen – ahol nem hagytuk felszaporodni a kórokozókat – elegendő a kontakt készítmények felhasználása peronoszpóra ellen (Antracol, Polyram stb), amelyek egyúttal a helyenként különös gyakorisággal fellépő orbánc és feketerothadás ellen is kitűnő védelmet biztosítanak. Lisztharmat ellen a kén mellett célszerű felszívódó gombaölő szert is alkalmazni, az áttelelést biztosító gomba-képletek ellen (Falcon, Topas stb.).

A puszpángmoly nyári nemzedéke elleni védekezés optimális idejéről már adtam tájékoztatást. Még mindig nem késő permetezni a kártevő különböző fokozatú lárvái ellen (1,5 cm -től 4 cm nagyságú hernyók rágnak a bokrok belsejében illetve már a fás szárakon is) Ha ezek a hernyók bebábozódnak és kifejlődik az újabb lepkenemzedék, a kialakuló fiatal lárvák pedig áttelelnek, jövőre újra nagy népességgel számolhatunk! Jelenleg még mindig hatásosak a növekedésszabályozó, környezetbarát készítmények (Runner, Dimilin), de érdemesebb most már a Karate+Mospilan kombinációval permetezni.

 

 

Címkék: , , , ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*