gazdazona.hu

Az aranyfa ne maradjon metszetlenül

Feltöltve: , Szerző: , Kategória: Díszkert | 1 Comment
Kár, hogy csak néhány napig tart a virágpompa

Kár, hogy csak néhány napig tart a virágpompa

Az idei tavasz kissé megbolondította a korán virágzó díszcserjéket. Legtöbbjük a szokottnál, pontosabban az átlagos évjáratokban megszokottnál korábban virágoznak, sőt az hozzáértők azt is észrevehették, hogy a fajták, hibridek egymásutánisága is felborult. Minderre lehet tudományos magyarázatot is találni, ugyanis a virágzás megindulását a téli nyugalmi állapot elmúlása utáni időszak hőmérséklete indukálja. Léteznek táblázatok, amelyekből leolvasható, hogy egyes fajok, fajták esetében mekkora hőösszeget kell a növénynek összegyűjtenie, hogy rügyei virágot bontsanak.

Mindez nem menti fel a hobbikertészeket, a korán virágzó növények metszése alól. Az elsők egyike az aranyfa vagy aranyvessző. Rögvest ide kívánkozik, hogy több távolról hasonlatok sárga virágú cserjét szoktak összetéveszteni. Az aranysárga virágú bokor az aranyfa, aranyvessző. Tudományos nevén, a Forsythia az olajfafélék családjába tartozó cserje, míg az aranyeső (Laburnum) pillangósvirágú növény. Ezek kívül létezik a kanadai aranyvessző is (Solidago), ez viszont az őszirózsafélék családjába tartozó évelő néha gyom, de dísznövény is.

Most a Forsythiák metszése esedékes. Ahhoz, hogy jövőre is bőven virágozzon, rendszeresen kell metszeni. A fiatal aranyvesszőket, a sikeres megeredés után rögtön metszeni kell. Méghozzá a gyenge sűrítő hajtásokat szükséges eltávolítani, ugyanezzel a lendülettel az összes megmaradó hajtás egyharmadát is le kell nyisszantani. Ha rendszeresen. minden elvirágzás után metszik, akkor csak ritkán van szükség ritkításra, ifjításra.

Az elvirágzás után azonnal le kell vágni az elöregedett ágakat, hogy új virágzó hajtásokat hozzon a növény. Egy kifejlett cserjénél az elöregedett ágak négyötödét el lehet távolítani. A bokor belsejéből jutó fény segíti az új, jövőre dúsan virágzó hajtások növekedését. Ha már nagy a baj és nagyon elvadult az aranyvessző, akkor tervet kell készíteni, s 2-4 évre ajánlott elosztani a fiatalítást, így nem lesz csúf, kopasz a növény.

A fiatal vagy egyensúlyban lévő aranyvesszőkön, az elvirágzott – egyéves – hajtásokat jól álló rügyre vagy alkalmasnak talált oldalhajtása kell visszametszeni. Megjegyzésként ide kívánkozik, hogy a gyöngycserjéket is hasonló módon és időben kell metszeni.

 

Címkék: , , , , , ,

Egy hozzászólás

  1. avatar

    Dr.Kovács Tibor2015. augusztus 23. vasárnap at 15:15

    Sokan nem ismerik a különbséget az aranyeső és az aranyvessző között. Míg az aranyvessző az egyik legértékesebb gyógynövényünk, addig az aranyeső mérgező.
    http://gyogynovenyek.info/gyujtesi-naptar/julius/aranyvesszo/
    A fenti linken tájékozódhatunk az aranyvessző gyógyhatásairól. Az aranyvesszőt is gyakran ültetik kertekbe, de nem tudják, hogy gyógyhatással rendelkezik

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*