gazdazona.hu

Növényvédelmi előrejelzés

Növényvédelmi előrejelzésA növényvédelemnek nemcsak az a feladata, hogy a mennyiségi és minőségi kárt (termésveszteséget) a minimálisra csökkentse, hanem az is, hogy ezt a lehető legkisebb ráfordítással és a környezetet legkevésbé terhelő módon érje el. Ezt csak úgy tudjuk megvalósítani, hogy csak a szükséges védekezéseket végezzük el, mégpedig olyan időpontban, amikor azok a károsítók leküzdésében a legjobb eredményt adják.

A védekezés szükségességének meghatározásával kiküszöbölhetjük az indokolatlan védekezéseket. Ennek következtében csökken a védekezések száma, ami nem csupán gazdaságossági, hanem környezetvédelmi szempontból is fontos, hiszen ilyen módon kevesebb környezetszennyező anyagot kell kijuttatni.

A védekezés optimális időpontjának meghatározásakor figyelembe kell venni a kártevők érzékeny fejlődési szakaszát és a károsításuk időszakát egyaránt.

A védekezés biológiai hatékonysága akkor a legjobb, amikor az érzékeny fejlődési alakok a legnagyobb egyedszámban fordulnak elő. A védekezés időzítése ezért rendszeres egyedszám vizsgálatot kíván.
Az előrejelzéshez a kórokozók és kártevők ökológiai és biológiai viszonyainak ismerete, pontos adatszerző munka és megfelelő műszerek, berendezések szükségesek.

 

Címkék: ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*