Permetező gépek téliesítéséről

Permetező gépek téliesítéséről

Gazdabolt 2014. aug. 26.

Permetező gépek téliesítésérőlA tavaszi munkakezdés előfeltétele a szakszerű téli tárolás.
Az év utolsó permetezése után a gépet az erre kijelölt helyen tisztítsuk meg a külső szennyeződésektől, eztán a belső tisztítás kövesse. A mosás akkor a leghatásosabb, ha az a permetezés után minél hamarabb megtörténik, mert ekkor a szennyeződéseknek és a vegyszereknek nincs ideje a beszáradásra.
A tartályt töltsük fel tiszta vízzel, és ehhez adjuk hozzá vegyszer közömbösítő mosószert. Ezek után a gépet helyezzük működésbe, és a fúvókákat is üzemeltessük egy ideig, annak érdekében, hogy az egész rendszer töltődjön fel a mosószeres folyadékkal. Jó, ha egy éjszakát állni hagyjuk a gépet ebben az állapotban, annak érdekében, hogy jusson idő az esetlegesen a rendszerben maradt nehezebben oldódó vegyszerek közömbösítésére is. A vegyszeres mosás után tiszta vízzel is át kell mosatni a rendszert.
Azokon a helyeken, ahol a fagymentes tárolás nem megoldott, célszerű az áramlási rendszert fagyálló oldattal feltölteni, és így tárolni a gépet. Ügyeljünk arra is, hogy a tárolás során a tömlők ne legyenek megtört helyzetben, a hidraulikus munkahengerek pedig zárt állapotban legyenek.
Költségkímélő megoldás, ha a szivattyút leszerelve a gépről víztelenítést követően télen fűtött helyen tároljuk. Ilyenkor célszerű a tömlőket és a szórókeretet is átfújni kompresszorral és a szórófejeket leszedni, majd trisós mosást követően a szivattyú mellett tárolni.

A permetező gépek téliesítése, átvizsgálása, javítása, beállítása során az alábbi szabályokat kötelező betartani:
- csak külsőleg megfelelően tisztított gépeken szabad a javítást, karbantartást, vagy beállítást elvégezni
- a keletkező veszélyes hulladékok, fáradt olaj, permetlé, mosóvíz, kezelésének és tárolásának szabályai ide is kötelező jellegűek
- a beállításokat, javításokat csak védőfelszerelésben lehet végezni
- az alkalmazott szerszámokat, melyek permetlével érintkeztek, le kell mosni