Őszi munkák a kertben

Őszi munkák a kertben

Gazdabolt 2014. okt. 20.

Az épületek a zöldfelületekkel kiegészítve alakítják ki a lakókörnyezetünket.  Az utóbbi években már nem csak az épületek, hanem a kertek, parkok karbantartására is egyre többen egyre nagyobb figyelmet fordítanak. Nagy előrelépés a kertkarbantartásban, hogy a cél nem csak a vizuális élmény fokozása, hanem az élhetőbb környezet kialakítása. Az élő felületek karbantartása szoros összefüggésben van az évszakokkal és az időjárással. Ősszel a legfontosabb feladataink közé tartozik a gyepek mint a legnagyobb zöldfelületek felkészítése a télre. Nagy gondot kell fordítsunk a tápanyag utánpótlásra, fontos, hogy a nyár végétől, csak olyan tápanyagot juttassunk, ki aminek a kálium tartalma magasabb mint a nitrogén tartalma, sőt ha a az őszi trágyázás elcsúszik október végére, november elejére akkor már csak olyan terméket használjunk ami nem tartalmaz nitrogént. A megemelt kálium tartalom, fokozza a gyep télállóságát és stressz tűrését, a csökkentett nitrogén hatóanyag pedig visszafogja a növekedést. Nagyon fontos, hogy a pázsit ne menjen túl nagy levélfelülettel a télbe, mert ez fokozza a gombás betegségek megjelenését tavasszal. Az utolsó fűnyírás idejét nem tudjuk dátumra meghatározni, hisz nem látjuk előre milyen lesz a hőmérséklet az ősszel, nem tudjuk megmondani meddig, növekszik a gyep. Ha az időjárás nagyon enyhe, akkor még novemberben, extrém esetben december elején is végezhetünk fűnyírást.

Amennyiben szükséges ősszel is végezzünk gyepszellőztetést, gyeplazítást.

Az ősszel együtt jár a lombhullás is, ami azon túl, hogy szép színes szőnyeggel borítja a kertjeinket, komoly munkát is jelent. Fontos a lehullott lomblevelek összegyűjtése. Az összegyűjtött leveleket érdemes a gyep nyesedékkel és az metszésből származó gallyakkal együtt komposztálni. Így azon túl, hogy nem terheli az zöldhulladék elszállítása a lakóközösséget, a kertfenntartáshoz nélkülözhetetlen tápanyagban gazdag, magas humusztartalmú érett komposztot állíthatunk elő.

A komposztálást leggyakrabban erre a célra kialakított silókban végezzük. Fontos hogy ezek alja kapcsolatba legyen a talajjal, a legjobb, ha nincs is fenéklemeze. Így a talajból a bomlási folyamathoz nélkülözhetetlen mikroorganizmusok, baktériumok, gombák és talajlakó rovarok akadály nélkül be tudjanak jutni a komposztálandó anyagok közé. A sikeres komposztálás alapvetően meghatározza a növényi hulladékok összetétele. Amennyiben túltömörödöttség lép fel, és elfogy a bomláshoz nélkülözhetetlen oxigén a rendszerből, káros rothadási folyamatok indulnak be. Ezt elkerülendő a tároló aljára fenyőkérget vagy gallyakat helyezzünk és lehetőség szerint folyamatosan használjuk is a gallynyesedékeket (2,5-5cm szecskaméret) a lomb és a fű kaszálék közé keverve, illetve 4-6 hetente forgassuk, árt a komposztot.  A biztos eredmény elérésért használhatunk 100% természetes alapú segédanyagokat, amelyek a lebomlásért felelős fajokat tartalmazzák.

A karbantartás nélkülözhetetlen eleme a növényvédelem, ősszel különös figyelmet kell, fordítsunk a rovarkártevők őszi nemzedékei elleni védekezésre amellyel az áttelelő képleteket rakják le. Az őszi lemosó permetezéseket is ebben az időszakban végezzük, illetve az idén folyamatosan nagy számban megjelenő meztelen csigák ellen is lehet folytatni a védekezést.