A pajzstetvek nem érdemelnek kegyelmet

A pajzstetvek nem érdemelnek kegyelmet

Gazdabolt 2015. jan. 4.

A pajzstetvek nem érdemelnek kegyelmet

Sokféle betegség és kártevő élősködik a lakásban tartott növényeken, vannak közöttük egyszerűen elpusztítatók, mások ellen tartósan kell hadakozni. A pajzstetvek a szobában, balkonon és a kertben is gyakori kártevőként keserítik meg a növények és gondozóik életét. Ez a népes társaság a szívósabb vendégek közé tartozik. Rengetegféle létezik belőlük, a kis szivornyázó jelenlétére vattaszerű pamacsokból vagy a jellegzetes viaszos pajzsokból lehet következtetni.

szobanövények, pajzstetvek

Az apró, legfeljebb tíz milliméter hosszú, parazita rovarokra jellemző, hogy csak hímek képesek repülni, a nőstény szárnyatlan és mozdulatlan. Ezek tapadnak a növényre, és rá ragasztják a peték fehéres viaszos tömeget. A különböző formákat mutató pajzstetvek sárga, szürke, fehér, fekete, piros, zöld színekben pompázhatnak. Hogy tovább bonyolódjék a felismerésük, a különböző fajok megjelenése eltér, lehetnek kerek vagy hosszúkás, lapos vagy hajlított formájúak.

Az egyes típusokat megjelenésük jellemzi, vannak, akiknek a teste puha, nem használnak pajzsot, viszont ezeket fényes viaszréteg védi. A kemény testűek külső burka impregnált lakk vagy viasz réteg, és hogy tovább bonyolódjék, vannak viaszos pajzs alá búvó tetvek is.

A szobanövényeken a száron vagy levél a bordái mentén, vagy fonákján figyelhetők meg. Növényhalált általában nem okoznak, de a pajzstetvek szívogatása az ellepett növényi részeket legyengíti. Ezért, ha a tetűvész gyanúja feldereng, elő a nagyítóval és meg kellene állapítani, hogy az egyedek bolyhos, lisztes vagy viaszos burok alatt rejtőznek. Az egyes megjelenési formák határozzák meg a védekezést is, de lehet készíteni olyan általánosan ható növény és környezetbarát szert is, amivel, nem lankadó szorgalommal, két-, háromhetes pepecseléssel, kellő türelemmel kiírhatók.

Aki viszolyog a vegyszerezéstől készíthet egy százalékos alkoholt, kevéske növényi olajat tartalmazó mosószappanlét és szivaccsal, ecsettel, ezzel a lével kenegesse a tetveket.