gazdazona.hu

Lombfújóval az eső ellen

Az egészséges gyümölcshéj fantasztikus dolgokra képes. Bizonyos határokon belül képes, anélkül tágulni, hogy elveszítené hasznos tulajdonságait, amelyek között az élre kell kerülni a nemesebb belső részek védelmének. Az ép gyümölcshéj védi a kiszáradástól, napégéstől és a lesben álló betegségektől is.

Lombfújóval az eső ellen

Lombfújóval az eső ellen

Fontos az épség, ha ugyanis a jól záró szövet megsérül, okozza ezt szél, madár, rovar vagy valamelyik betegség, akkor a nedvdús sejtekhez rögtön utat találnak a rothasztó, bomlást okozó élősködők. Az eddigi gyümölcsszezon, ami a héjproblémákat jelenti sok furaságot produkált. A hirtelen, több heti csapadékadaggal leszakadó záporok, ha a nedvességfelvétel szempontjából – mondjuk az érés előtt – kritikus időszakban érkeznek, akkor a szó szoros értelében szétrobbantják, a repedésre érzékeny gyümölcsöket.

Több cseresznye, meggy, szőlő fajtánál és a vékonyabb héjú bogyósnál biztosan lehet repedésre számítani, ha az érés küszöbén nagy esőt kap a fa. Ha felületes szemlélőként megvizsgálnak egy már megrepedt gyümölcsöt kiderül mi történt. A gyökérzet által felvett víz a gyümölcsbe érve, a belső nyomást olyan gyorsan növeli, hogy a gyors terjedéssel a héj sejtjei nem tudnak lépést tartani és szinte felrobban a köpeny. A gyümölcshéj féligáteresztő hártyaként is funkcionál, vagyis a felületére jutó vizet képes a belseje felé közvetíteni, ami még tovább növeli a belső nyomást. A lefelé logó cseresznye és meggy szemeken ezért is látni a kocsány ízesülése körül körben repedést. Ebben a mélyedésben ugyanis megáll az esővíz és a mini pocsolya szép lassan felszívódva repeszt.

De ez csak a felszín, mert ennél sokkal bonyolultabb a gyümölcsrepedés élettana, amiben szerephez jut az éréssel növekvő cukortartalom, a hőmérséklet változása, és még sok minden. A mostanában egyre szélsőségesebb időjárásunkban, amikor a nagy és hosszan tartó forróságot időnként trópusi záporok szakítják meg, mindebből a hobbikertész számára fontos lenne olyan gyümölcsfajtákat tartani, amelyek kevésbé repedésérzékenyek. Nagy általánosságban annyit lehet tudni, hogy a repedésre hajlamosak a kemény húsú, ropogósnak tartott fajták közé tartoznak. Ha már ilyen van a kertben, akkor a héjat lehet „erősíteni” a permetezőszerhez kevert kalcium tartalmú levéltrágyával. A kritikus időszakban érkező zuhé után jó, csak nehezen kivitelezhető módszer lehet a még nedves fa megrázása. Ilyenkor lepereg az éppen felszívódó víz jó része. Nem ázik bőrig akinek légfúvásos permetezője, vagy motoros lombfújója van, mert ezzel könnyedén eltávolítható a koronából a víz.

Címkék: , , , ,

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*