gazdazona.hu

Mindig az otthoni zöldség győz

Érdemes megkóstolni és összehasonlítani a sok napja leszedett bolti, az egy-, félnapos piaci és a frissen szedett otthoni zöldséget, gyümölcsöt. Aki már ízlelte, tudja, az otthon termett friss zöldségnek, gyümölcsnek, legyen az görbe vagy göthös akár, nincs párja. Ezek többnyire mások, mint a bolti egyentermékek, a frissesség miatt más az ízük, zamatuk. Bármilyen kicsi is egy kert, a haszonnövényeknek néhány négyzetméternyi helyet lehet benne szorítani. Május vége felé már nem kell tartani a fagyoktól és a legóvatosabban is indíthatják zöldségprogramjukat. A piacokon mostanában lehet a palánták között válogatni, a pár száz forintos nyurga zöldségcsemetékkel nem árt az óvatosság, vannak, amelyek hatalmasra nőnek, mások nem elégszenek meg a félárnyékos hellyel és satnyák maradnak.

Mindig az otthoni zöldség győz

Mindig az otthoni zöldség győz

Aki kicsiben otthoni zöldségtermesztésre adja a fejét, nem árt, ha felkészül arra is, hogy a kerti csemegét mások, a rovarok, pajorok és más furfangos csúszómászók is kedvelik, hogy a gombákról és baktériumokról ne is beszéljünk.

A burgonya, fejes káposzta, dinnye, tök csak nagy kertbe való, mert ha eltalálják az igényeit, és jól érzi magát, igazi zsarnokként hamar elterpeszkedik. A kabakosok is meglepetéseket okozhatnak, ezek ugyanis genetikailag olyan közel állnak egymáshoz, hogy egymás között csalfa módon házasodhatnak. Az uborka, spárgatök, patisszon, sütőtök, cukkini, sárgadinnye és görögdinnye, ha egymáshoz közel van, akkor fura alak-, szín- és terméshibrideket hozhat létre.

A legegyszerűbb, ha először a szabadföldi zöldségtermesztési módszerekkel próbálkoznak. Aki teheti, a kertben alakítson ágyásokat. A szerszámnyelek és a kényelmes munkavégzés miatt a 120 centi széles méret a legmegfelelőbb. Nem szabad spórolni az ágyások közötti utakkal. Ezeknek legalább 30 centi szélesnek kell lenniük, ha talicskával is járnak ezeken az utakon, akkor a fél méter meghagyása is megfontolandó. Az emelt ágyások nagyon jók, egyrészt ezekben különleges talajigényük miatt különlegességek is nevelhetők, másrészt nem kell hajlongani, és a haszonkertészkedéssel mozgásukban korlátozottak is múlathatják az idejüket.

A zöldségtartás fontos alapfeltétele a rendszeres öntözés is, ezért sem való étkezési paprika, paradicsom, uborka, padlizsán olyan hétvégi telekre, ahol a növények a bizonytalan mennyiségű csapadékon kívül jó, ha hetente egyszer látnak vizet.

A zöldségfélék magjait lehet helybe, rögtön a földbe vetni. Ennek azonban szigorú időrendje van, a gyökérzöldségek, borsó magját sokkal korábban kell a földbe dugni, most a fejes salátát, céklát, brokkolit, kései fejes káposztát, gumós köményt, nyári karalábét, karós babot, paprikát, paradicsomot lehet vetni. A május a palántázás ideje. Ekkor következhet a paprika, paradicsom, padlizsán, és a sorolhatnánk a végtelenségig a piacokon kapható kis növények sorát. Vannak kész palánták, amelyeknek már komoly gyökérrendszerük van, mások sokkal olcsóbbak, ezek a szálasak, s egyetlen hajtástengelyből és a gyökérből állnak. Bármilyen módszerrel indítják a zöldségágyást, arra kell törekedni, hogy sok fajt, fajtát érdemes választani, de csak annyit szabad termelni, amennyit a család, ismerősök elfogyasztanak.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*