gazdazona.hu

A tuja gyakran szomjas marad télen

Ilyenkor télen az egyik legnehezebb feladat a szobanövények vízpótlásán mértékét pontosan eltalálni. Legtöbbjük téli pihenőjét tartja, amikor a nyárinál sokkal kevesebb vízzel is beérik, ugyanakkor a száraz meleg miatt, a veszteséget mégis pótolni kell. Szerencsés, ha anyagkúpos öntözőkelyhet használnak, mert ilyenkor a növény maga szabályozza, hogy mennyi vizet vegyen fel.

A tuja gyakran szomjas marad télen

A tuja gyakran szomjas marad télen

Sokat segít a lombozat rendszeres permetezése is. Meghálálja a növény, ha hetente egyszer-kétszer a kádba cipelik és ott langyos vízzel lezuhanyozzák. Néhányan – például az orchideák –azt szeretik, ha már elmozdították helyükről, ugyanolyan pózba kerülnek a helyükre, ahogy eddig voltak, másoknak viszont jót tehet, ha hetente negyed fordulattal elforgatják.

A szabadban élő kultúrnövények számára is fontos lehet a téli nedvességpótlás. Mélyreható gyökérzete miatt a szőlő általában jól bírja a fagyos szárazságot, hasonlóan a mélyebben gyökeresedő gyümölcsültetvényekhez. Ám a sekélyen gyökeresedő, vagy kis gyökérzettel rendelkező alanyokon álló intenzív gyümölcsösökben, fiatal telepítéseknél már sokkal nagyobb a kiszáradás veszélye, ilyeneknél életmentő hatású a mesterséges öntözés.

Az igaz, hogy a lombhullással, a nyugalmi időszak beköszöntével lassul a fák, cserjék élettevékenysége, azonban meg nem szűnik, így még ilyen állapotukban is igényelnek némi víz- és tápanyag-utánpótlást. Ezért ajánlják a hozzáértők, hogy az ültetvények, kertek  tulajdonosai fordítsanak fokozott figyelmet a talajmunkákra, lazítsák föl a sorközöket, hogy ha végre jön egy kis eső (hó), az ne elfolyjon, hanem a talajba szivárogva jól hasznosuljon..

Más a helyzet azokban a díszkertekben, ahol örökzöldek is vannak. Ezek a növények – a hideg hatására – szintén csökkentik ugyan az életműködésüket, de korántsem annyira, mint a lombhullató fák és cserjék. Ha azonban derült és enyhe a télidő, akkor mondhatni teljes gőzzel asszimilálnak, párologtatnak, amihez pedig vízre és benne oldott tápanyagokra van szükségük. Ha ez nincs, a kiszáradás, pusztulás veszélye megsokszorozódik, így öntözésük elengedhetetlen.

De ha már itt tartunk: az erős fagyok is próbára tehetik az örökzöldeket. Ugyanis ha a fagyott földből a növények nem képesek vizet fölvenni, akkor a párologtatás vízvesztesége miatt – különösen napos, szeles időben – a növény kiszáradhat. A bajt a talaj takarásával, az örökzöldek téli öntözésével előzhetjük meg. A vízpótlást kis adagokban, fagymentes napokon végezzük, havonta egy-két alkalommal. Hasonlóan hálásak, ha vízhez jutnak az olyan télen is tartható balkonnövények, mint az árvácska, díszkáposzta, üzbég szalmagyopár, vagy az erika.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*