gazdazona.hu

Közösen jobb

Otthon nincs elég hely egy veteményeskerthez. Túl kicsi vagy túl árnyékos udvar? Sebaj! Irány a közösségi kert, ha van ilyen a közelben. Aki figyelmesen jár a nagyobb településék utcáin, sokfele láthat ilyet. Egyfajta reklámként a Millenáris és a Corvin negyedben is láthatóak kedvcsináló haszonkert-részletek. Külföldi példákon a közterületeken egy-egy nagyobb városi növényládában is nevelnek zöldséget. Úgy tudom Budapesten, a Kortárs Építészeti Központ lelkes önkéntesei és egyes önkormányzatok aktivistái is foglalkoznak közösségi kertek működtetésével, fenntartásával, szervezésével.

Közösen jobb

Közösen jobb

Egyebek mellett azt szeretnék elérni, hogy a saját rendelkezésű kert nélküli városlakók, ne csak saját hasznukat lássák, hanem, környezettudatos szemlélettel élhessenek. Minden kertben alapszabály ugyanis, hogy vegyszerek alkalmazása nélkül, biokertészkedés folyjon.

„Közösségi kertészkedés a városban” címmel rendezett szakmai konferenciát a Földművelésügyi Minisztérium, melynek elsődleges célja a figyelemfelhívás volt. Emellett a tanácskozás résztvevői megvitatták az elmúlt években a témában megvalósult intézkedések eredményeit is. Az előadók állították, hogy a környezetformálás nem csak jól hangzó jelszó, hanem napi feladat, hiszen a külső környezet visszahat a belső környezetre is.

Hogyne, hiszen külön világokat jöhet létre betonpallók között, fejlesztve a kreativitást, és megismerve a természet sajátos, nyugodt ritmusát. V. Németh Zsolt környezetügyért felelős államtitkár felhívta a figyelmet arra, hogy a zöldítés a városi kerteken keresztül a leghatékonyabb befektetés. A közösségi kertekben fejlődő és termő növények tisztítják és hűtik a városi levegőt.

Ezen felül, a kertészkedés türelemre, kitartásra és felelősségvállalásra tanít. A helyi közösségeket is erősebbé teszi, miközben folyamatos sikerélményt biztosít. Beszámoltak arról is, az elképzelések szerint az év első felében véglegesítik a Földművelésügyi Minisztériumban készülő Városi agrárpolitikát. A szakpolitikai program a városi piacok, a városi állattartás és a városi kertészkedés témáját vizsgálja; a mostani szakmai napon az utóbbival foglalkoztak. A készülő dokumentum a tárca lehetőségeit és kompetenciáit figyelembe véve, ezen a területen a közösségi kertek és az iskolakertek kérdéskörével foglalkozik a leginkább.

Az iskolakerttel bíró oktatási intézményeket az Iskolakertekért Alapítvány fogja össze, amely a múlt év végén több mint 100 iskolával és óvodával állt kapcsolatban. Tevékenységük az alkalmazott módszertanok, jó gyakorlatok megosztására, szakmai érdekképviseletre, újonnan alakítandó kertek esetében mentorálásra terjed ki.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*