Árnyékvadászat

Árnyékvadászat

Gazdabolt 2017. febr. 20.

Egy kert át-, vagy kialakítására kiváló alkalom lehet a tél vége. Bármennyire is bízunk saját szorgalmunkban, hozzáértésünkben, a korszerű segédanyagokban a növények kiválasztásakor és a telepítésekor néhány dolgot nem szabad figyelmen kívül hagyni. A kiszemelt növényeknek ugyanis a fény-, árnyék és a talajviszonyokat illetően speciális igényei vannak. Erről egy jobb kertészeti árudában pontos felvilágosítással tudnak szolgálni, és segítenek a növényeken logó piktogramok is. Nem beszélve a szakirodalomról.

Árnyékvadászat

A legtöbb növény igényli az erős megvilágítást, akár a közvetlen napfényt is. Csak néhány elégszik meg kevesebbel, és általában fontos a legalább hat órás intenzív megvilágítás. Ezt azonban – a növények igénye szerint – osztályozni lehet, teljes, árnyékos és fél fényre. Ezen kívül a fény minőségét illetően befolyásoló tényező lehet az is, hogy a világítás merről érkezik (dél, kelet, észak, nyugat) és ide tartozik az árnyékvetés, vagyis a közeli falak, fák, stb. jelenléte.

A kert tervezésekor egyik első a fényviszonyok felmérése. Azonosítani a meglévő árnyékolókat és azt, hogy az árnyék tavasztól őszig merre mozog. Nem szabad megfeledkezni az éppen ültetni szándékozott fák, cserjék árnyékvetéséről sem. Különböző napszakokban körbejárva a kertet, meg kell saccolni a tavaszi, őszi laposabb és a nyáron magasabb napjárást. Be kell satírozni a sötét foltokat egy hevenyészett kerttérképre. A berajzolt sötét zónákat figyelembe véve kell az árnyékos, és félig árnyékos és napfényes zónákat bejelölni. Csak ezután kezdődhet a növények kiválasztása.

A nagy tudású kertészek sok mindenen változtatni tudnak, de annak nincs sok értelme, hogy kísérletként, például olyan fényigényes növénnyel, mint a levendula próbálkozzanak árnyékos helyen. Ezzel szemben a páfrányok többsége elsorvad, ha napra kerül.