gazdazona.hu

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/17

► Az idei nyáron az erdőkben a vadak sem találtak elég innivalót, megnőtt a kertekbe látogató őzek, nyulak, vaddisznók kártétele. Hajjal tömött ki batyukat és ezekkel aggatta körbe a kerítés nélküli ágyást a révfülöpi kertésznő. Biztonságból a maradék húsvéti kölnivel is belocsolta a csomagokat. Hihetően hangzik a sikere, mert az engedélyezett vadriasztó szerek is pl. birkafaggyút, gyantát, fakátrányt, kvarchomokot tartalmaznak. Ilyenek pl. a Forester EW, a Vadóc termékek, a Nevibes Speciál, a Cervacol Extra, a Wam Extra Rosarot, stb. A könnyen bomló hatóanyagaik miatt a kihelyezett készítményeket időnként cserélni kell, most és majd télen is.

► A fénycsapdákba – és a kertre nyíló kivilágított ablakokba – nagy számmal repülnek a bagolylepkék. A betakarításra váró zöldségfélékben, kukoricában és a dísznövényekben is rághatnak. Amíg a növények felületén tartózkodnak, még gyéríthetők az engedélyezett rovarölő szerekkel.

A házikertekben talán a gyapottok-bagolylepke okozza a legnagyobb gondot: a paradicsom, a paprika, a bab, a borsó, a káposzta, a muskátli-, a petúnia- és a rózsa bimbója, a kukorica, a napraforgó, a tűlevelűek, stb. is a tápnövényei közé tartoznak. Egy-két hete panaszkodnak a városi emeletes házak lakói, a balkonparadicsomukat és a virágzó növényeik bimbóját rágják ki a hernyók. Az erkélyek és a kertek terméseiben már főleg a nagytestű hernyókkal vagy a berágásuk nyomával találkozhatnak (lásd a fotót). Nehéz kiszámítani a károsítás kezdetét, vándorlepke, délről érkeznek valamikor tavasszal és a nagy többségük oda is tér vissza ősszel. Előrejelző eszközökkel illetve a növényeink folyamatos ellenőrzésével csíphetjük el a kis lárvákat.

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/17

Zsigó György – Hasznos közlendők kertbarátoknak – 2017/17

 

 

 

 

 

 

 

► Néhány éve újra és újra kénytelen vagyok felhívni a figyelmüket az egyre jelentősebb gondot okozó tárolási betegségekre. A gyümölcsök felületét karcoló és egyre gyakoribb viharok, szelek mellett leginkább a napsugárzás káros hatásai a felelősek ezért. A fertőző gombákat bevihetjük a kertből, a leszüretelt termés felületén. Már több készítmény is kapható mellyel szüret előtt „letisztíthatjuk” a gyümölcsök felületét. A Bellis, az antagonista gombát tartalmazó két „bioszer”: a Boni Protect és a Blossom Protect, valamint az almatermésűekben csupán 3 napos é.v.i-vel rendelkező Switch 62,5 WG engedélyezett erre. A tárolóhelyiségekből támadó gombák, baktériumok ellen az alapos takarítással, fertőtlenítéssel védekezhetünk. A fényképen, a monília tárolás alatti fertőzésének a tünetét látják: feketévé mumifikálódik a gyümölcs.

►A szőlősöknek ismét mellékelem a BASF levelét a http://szoloelorejelzes.basf.hu oldalról. A szürkepenész még meglepheti a gazdákat! A fertőzés szempontjából, a harmat jelentőségét emelik ki a kollégák. Természetesen a lisztharmatra és a peronoszpórára is utalnak. Szerencsére már nem kell félni tőlük!

Budapest, 2017. augusztus 24.

Jó kertészkedést kívánok:

Zsigó György, NMNK

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*