gazdazona.hu

Körte nélkül hiányos a gyümölcsös kert

Aki az idén ősszel gyümölcsfák akar telepíteni, jobb, ha most már kiássa a gödröt, hogy a levelek hullásakor kezdődő telepítési szezonban mielőbb helyére dughassa új szerzeményét. Ha kész a gödör, akkor az ültetéshez az eső sem lehet akadály. Aki már csinálta, tudja, hogy a növénynek a legjobb, ha esőben ültetik, s gödröt temetni jobb esőben, mint ásni.

Körte nélkül hiányos a gyümölcsös kert

Körte nélkül hiányos a gyümölcsös kert

A körte fának és gyümölcsnek is kényes. A profi kertészek tudják, hogy leginkább az ország nyugati, délnyugati régióiban érzi jól magát. Ettől függetlenül azoknak, akik kedvelik a gyümölcsöt, azoknak érdemes körtét is tartani. Azzal azonban számolni kell, hogy faj szereti, sőt kifejezetten igényli a társaságot, másként fogalmazva porzópár nélkül bizonytalan lesz a termés mennyisége.

Régi tapasztalat mondatja, ha a megporzó rovarok kedve tartja, akkor legfeljebb hetven méteres távolságon belül hatékonyan működnek. Éppen ezért azokban a kertekben, ahol csak egy körtefát akanak, vagy csak egynek van hely; először a szomszéd kertekben kell körbe nézni, hátha van virágporral támogató fa. De az innovativ kertész ültethet két fát, porzópárost. Amint korosak lesznek, jól megélnek egymás közvetlen közelében, de megoldás az is, hogy néhány éves korukban az egyik néhány ágára átszemzik vagy átoltják a másik rügyét, hajtását.

A porzási kapcsolaton túl, a körtefajta, -fajtát kiválasztásakor az ökológiai feltételek mellett, figyelemmel kell lenni az érési időre és a termés hasznatóságára, eltarhatósági idejére. Július elején érik az Arabitka, őt követi a Kornélia, Hosui (japán körte); augusztusi a Kosui (japán körte), Clapp kelveltje, Vilmos, Piros Clapp, Ilonka, Piros Vilmos, Hardy vajkörte; szeptemberi a Nijsseiki (japán körte), Conference, Baki Bosc, Tongre, Diel vajkörte, októberi a Hardenpont téli vajkörte, Serres Olivér, Nemes Krassán, Téli esperes. Megyjegyzésként kivánkozik ide, hogy a japán körték nem utóérők, mint a többiek, nekik a fán kell beérniük.

A körtékről általában tudni kell azt is, hogy más fajokhoz képest nagyobb területet igényelnek és erőteljes, felfelő törekvő növekedésüket nehéz megzabolázni. Mindebből következik, hogy türelmesen metszőknek való, mert egy-egy nagyobb fát,  a rutinos kertésznek is sokáig tart megmetszeni.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*