gazdazona.hu

Kerti szemét – de hova?

Feltöltve: , Szerző: , Kategória: Díszkert | 0 hozzászólás

A tavaszi kánikulában mindenütt megkezdődött a nyári növényszezon. Az évszakok legszebbike a kertekben takarítással indul, a lakásokban pedig az edényesek átültetésével. Mindkét esetben felmerül a kérdés, mi legyen a hulladékkal?

Egyszerűbb a kerttulajdonosok helyzete, itt ugyanis nagyobbak a lehetőségek. Az igazi megoldás a komposztálás, de ennek illatától sokan tartanak. A szűk társasházi kertekben nem is ízléses az ilyen szerkezet elhelyezése. De ettől függetlenül komposztálni hasznos.

Kerti szemét – de hova?

Kerti szemét – de hova?

A gyep és a nem nagy mennyiségű lágyszárú nyesedék elhelyezésének legegyszerűbb módja a mulcsozó fűnyírás. Lehet vásárolni ilyen munkára alkalmas benzines és elektromos fűnyírót. De viszonylag jó munkát végez a hagyományos gép is, ha egymás után kétszer, keresztben lenyírják a füvet. A mulcsozáshoz tudni kell azt is, hogy leggyorsabban a fűszálak zsenge felső 1-2 centis része mulcsozódik. Ebből következik, hogy a mulcsozó nyírást viszonylag sűrűn, hetente, tíznaponta kell elvégezni. A mulcsozáshoz tartozik az is, hogy érdemes biológiailag aktív anyagokkal munkára serkenteni a talajlakó élőlényeket. A baktériumok és az őket tápláló anyagok megvásárolhatók.

A nagyobb városokban szervezetten megoldják a kerti hulladék elszállítását. A fővárosban az FKF Zrt. (főkefe) ragyogó szolgáltatást működtet. Pecsétes zsákot kell vásárolni, ebbe gyömöszölhető a kerti hulladék egy része – tilalmas dió és tűlevelű-félék levelét belerakni, de a tapasztalatok szerint, a szállítómunkások nem nagyon vizsgáljak, miféle levél van a zsákokban, viszik, amit kiraknak.

Ha már működtetnek egy rendszert, akkor ki lehetett volna találni valamit a sok helyütt élő fenyők és diók leveleinek legális utaztatására is.

A magyar nem esik kétségbe, mert gyömöszöli a kukába, várja a szállítót és dug a zsebbe vagy éjjel irány a tilalmas erdőszéle, közterület, zsupsz a zsákot a földre és már lehet is repeszteni tovább. De kerül az erdőszélre más is a kerti hulladékból.

A kert nélküli növénytulajdonosok számára kész kálvária egy növényátültetés. Gondoljunk csak bele, a friss földet, netán trágyát felcipelni, majd a piszok. Ha sikeres az átültetés, marad a piszok elhelyezése. A társasházi közös kuka nem nyel el sok szemetet, ezért lehet nejlonszatyronként, persze csak sötétben sétára indulni és suttyomban fák tövébe, parkokban kiöntögetni.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*