gazdazona.hu

Toporgás a gyümölcsös kertben

Az idei évvégi, szokatlan meleg a kertészkedő családfőknek egyfajta menekülésre is lehetőséget biztosít az időnként hosszúra nyúló ünneplésből. Azért nem ajánlott nagy lélegzetű munkára vállalkozni, hiszen ilyenkor első a család, de a gyümölcsfák körüli rövid toporgás jót tesz embernek.

Toporgás a gyümölcsös kertben

Toporgás a gyümölcsös kertben

Rendkívül jót tesznek a növénnyel, ha egy gyökérkefével, csak úgy szárazon átsikálják a törzset. Ilyenkor a kártevők által a kéreg repedéseibe rejtett petéket, tojásokat lehet eltávolítani. A vakarás nem nyújt teljes védelmet, de az is biztos, hogy ritkítja a tavasszal éhes népséget.

Kis nyújtózás sem árt, hogy a szüretkor fán marad, ilyenkorra már múmiává aszott gyümölcsöket is eltávolítják. Ezek a múmiák rendszerint ketyegő fertőző bombák, ezért a legjobb, ha a tűzre kerülnek.

A metszőollókat ilyenkor csak ott érdemes elővenni, ahol sok a gyümölcsfa. Az almatermésűek rokonságát, az almát, körtét, birset és naspolyát télen, nyugalmi állapotban, akár most is lehet metszeni. A szőlőmetszésnek is most van itt az ideje. A csonthéjasoknál már nem ilyen egyszerű az időzítés. A cseresznye, kajszi, mandula, meggy, őszibarack és a szilva metszése télen tilos. Ezeket a fajokat tavasszal, virágzás előtt, illetve szüret után lehet metszeni. A tavaszi metszést március közepe előtt nem szabad elkezdeni, a nyár végit szeptember 10-ig be kell fejezni, különben fertőzhetnek a fák lassú haláláért felelős kórokozók. A bogyósokat általában ősszel, a fagyok beállta előtt kell metszeni, és az eltávolított részeket ajánlott minél gyorsabban elégetni.

Kertészek, biológusok régi vitája, hogy érdemes e természetes vagy mesterséges anyagokat használni. Sokan különböző pempőket, viaszos balzsamokat, festékeket kennek, hogy segítsék a sebek gyógyulását. Mások úgy vélik, hogy a növényi sejt és a szövet maga képes védekezni és a „kenetek” feleslegesek, ráadásul rajtuk és környékükön megtelepedhetnek a káros gombák, baktériumok.

Az mindenesetre biztos, hogy jobb akkor metszeni, amikor a növény aktív és a sejt gyarapodásával, maga fejleszt védő szövetet. Ezért, ha már most metszeni akarnak, akkor legjobb, ha csak az elszáradt, elhalt vagy letört ágakat csonkjaira korlátozzák vágási kedvüket.

Minden vélemény számít!

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

*